Så får du ett “ja” på din låneansökan

Har du fått avslag på din låneansökan? Då är du långt ifrån ensam. Att få avslag på en låneansökan är vanligare än du kanske tror. Här kan du läsa om vad du kan göra för att förbättra dina chanser att få ett lån.

Om du fått avslag på din låneansökan ska du börja med att ta reda på varför din ansökan inte beviljats. När du vet anledningen till att du inte får godkänt är det enklare att lösa situationen. Nedan kan du lära dig om de vanligaste orsakerna till avslag på låneansökan, och vad du kan göra för att förbättra dina chanser.

Vanliga anledningar till avslag och vad du kan göra

Det är viktigt att förstå varför banken säger nej, och det kan finnas många olika anledningar till att du får avslag på din låneansökan. När du ansöker om ett lån måste långivaren göra en bedömning av dina ekonomiska förutsättningar. Bedömningen sker i första hand med en kreditvärdering där långivaren tar reda på bland annat din aktuella inkomst, var du är bosatt och hur din familjesituation ser ut. 

Låg kreditvärdering

Enligt svensk lag är det obligatoriskt för banker och andra långivare att utföra en kreditvärdering. Kreditvärderingen är en sammanfattning av hur din privatekonomi ser ut, och vilka förutsättningar du har att betala tillbaka ett lån. Därför är kreditvärderingen den viktigaste faktorn som långivaren ser till när du skickar in en låneansökan.

Som tur är finns det saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet, och på samma gång förbättra dina chanser att få låna. Allt som påverkar din kreditvärdighet negativt kan åtgärdas.

Aktivt inkassoärende

Många räkningar och oväntade utgifter är något vi alla upplever då och då. Om räkningarna inte betalas i tid, kan de skickas vidare till inkasso.

Om du har ett eller flera inkassoärenden så kommer det ha en negativ effekt på din kreditvärdering. Det bästa du kan göra åt detta är att lösa ärendet, d.v.s. betala inkassokraven. Därefter bör du skaffa dig dokumentation på att inkassokraven är uppfyllda, så att du kan använda det för att visa banken.

Betalningsanmärkningar

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar så kommer det ha en negativ effekt på din kreditvärdering, och kan medföra att du får avslag på din låneansökan. Men det finns flera banker som lånar ut till dig som har betalningsanmärkning.

Det bästa du kan göra är att se till att kraven som ledde till betalningsanmärkningarna är betalda. Därefter bör du skaffa dig dokumentation på att kraven är uppfyllda så att du kan använda det som dokumentation till banken.

Saknad medsökande

När du ska ansöka om lån, kan en medsökande öka dina chanser betydligt.

Om du till exempel har låg eller varierande inkomst kan banken vara villig att godkänna din ansökan med en medsökande. Det kan vara till exempel en make/maka, sambo eller vän. Inte bara blir din sammanlagda inkomst högre, men du kan också få bättre lånevillkor och lägre ränta.

Skulder

Dina nuvarande skulder påverkar din låneansökan mycket, oavsett om du söker bolån, billån, refinansiering eller om du behöver pengar till andra ändamål.

Om du har många smålån och låg inkomst kan detta förstöra för dig, och medföra att du får avslag på din låneansökan eftersom din totala skuld är för hög.

Låg inkomst

Alla banker har fastställt ett minimikrav för inkomst för att kunna bevilja lån. Detta kravet kan variera från en långivare till en annan. Om du har fått avslag på din låneansökan hos en bank, kan du fråga banken om anledningen till avslaget. Om det visar sig att det är på grund av för låg inkomst bör du lägga upp en plan på hur du kan öka dina intäkter.

Ålderskrav

Banker har även ett minimikrav på låntagarens ålder; du måste vara 18 år för att kunna ingå ett avtal – och därmed också för att kunna ta ett lån. Kravet på ålder kan ibland vara högre; några banker har till exempel en gräns på 25 år för konsumentlån. Om det visar sig att det är på grund av din ålder kan du överväga en annan bank eller göra en ny ansökan tillsammans med en medsökande.

Mer tips för att få lån

Gå gärna in på direkt-lan.se för mer information runt hur du kan få ett direktlån.