Guide: Så börjar man handla med aktier och fonder

Om du har börjat intressera dig för både aktier och fonder kan du läsa vidare här. Skulle du tvivla det lilla minsta på vad skillnaden är på en fond och en aktie kan du vara helt lugn, det kommer vi till alldeles strax. Men innan du kastar dig in i aktiemäklarnas värld och börjar investera dina pengar så kan det vara bra att veta lite om vad du behöver göra för att komma igång på bästa möjliga sätt. Det finns nämligen några saker som kan vara bra att tänka på och det tar vi upp här.

Du behöver alltså göra några saker innan du kan sätta igång med att börja handla med aktier och det är bland annat att kontakta din bank. Du kan höra dig för i banken om de handlar med aktier och fonder, om din bank inte gör det kan du behöva öppna ett konto på annat håll. 

  1. Kontakta din bank Ring upp och hör dig för om det är möjligt att öppna ett konto som låter dig köpa och handla med aktier och fonder. Ett aktiekonto, som det ofta kallas, är inte ett vanligt konto. Du kan alltså inte använda ett sådant konto till att shoppa en ny hårfön, butplug eller kondomer på nätet utan endast till att handla med aktier och fonder via din bank. Ofta kan du själv köpa och sälja som du vill via din internetbank.
  2. Välj mellan fonder eller aktier Äntligen har vi kommit till frågan vad skillnaden på en fond och en aktie är; En fond kan man kort och gott säga är en portfölj med ett stort antal olika aktier. Dessa aktier kan vara inom en viss bransch, land, företagstyp eller något helt annat som definierar själva fonden. Det finns också gott om mixfonder där det är en salig blandning mellan olika aktier.  Fonderna delas sedermera upp i kategorier om det är större eller mindre riskabelt att investera i just den fonden i fråga. En aktie är som att köpa en bit av ett företag och vänder sig alltså bara till ett enda företag. 
  3. Börja investera och tjäna pengar Nu har du bra koll på vad en fond och vad en aktie är för något. Börja med att välja ut om du vill investera i rena aktier eller om du föredrar fonder. Rent generellt kan man säga att fonder är säkrare eftersom dessa har med ett stort antal företag att göra. Det är aldrig klokt att lägga alla ägg i samma korg var det någon som sa. Men det är givetvis upp till var och en att ta det belutet.