Bygg aktieportföljen med aktier du känner till

Alla kan läsa sig till grunderna i fond- och aktiehandel. Du kan läsa dig till vad en aktie respektive fond är för något och hur dessa innehav genererar pengar. Du kan också läsa dig till vilka avgifter som tas ut vid vinst och förlust. Vad du däremot inte kan läsa dig till är vilka aktier som kommer att generera störst vinst. Det finns inget rakt svar på vilka aktier som långsiktigt eller kortsiktigt kommer att ge kapital. Det du istället får göra är att vända dig till tips och spekulationer. 

(Källa: Unsplash)

Om du känner att det är för dyrt att anlita en aktiemäklare som köper och säljer aktier åt dig, är det upp till dig att ta reda på hur det står till i marknaderna som du vill köpa aktier i. Ett vanligt tips till alla nybörjare är att välja aktier i marknader som de är familjära med. Om du är insatt i bostadsmarknadens utveckling eller har följt de nya fintech företagens framfart kanske du både kan mer och känner dig säkrare på att välja aktier inom dess marknader. 

Det finns inga nybörjaraktier

Som rubriken lyder finns det inga aktier för nybörjare eller fonder som är ”enklare” att börja med. Inom aktiehandel är de vanligaste aktieslagen A- och B-aktier, men den ena genererar inte mer pengar än den andra. Istället handlar skillnaden om makt. Om du äger en stor andel A-aktier i ett företag innebär det att du kan vara med och påverka i vilken riktning företaget ska gå genom att rösta i styrelsen. Börserna brukar i sin tur vara uppdelade i olika sektioner, men dessa visar endast storleken på de börsnoterade företagen. På Stockholmsbörsen kallas dessa för Large Cap, Mid Cap och Small Cap.

Hitta din marknad

Sprid ut aktierna

Du kanske har ett intresse som gör att du har bättre insikt i en marknad än andra. Om du är intresserad av mode är aktier i klädföretag som H&M, Zara och KappAhl ett bättre val än till exempel aktier i industriföretag. Om du är en gamer som tycker om att spela på enheter som PlayStation4 och Xbox One kanske du är upplyst om vad som händer i Sonys respektive Microsofts spelsektorer. Spelar du på spelautomater och är bekant med spelleverantörer som brittiska Microgaming, eller varför inte själva spelbolaget bakom utbudet av bordsspel, jackpott- och videoslots, kan spelsektorn vara en marknad för dig. Valet av aktier handlar mycket om tajming och ju mer insikt du har i en marknad eller ett bolag, desto bättre möjlighet har du att spekulera i hur aktierna kommer att växa. 

Ett vanligt misstag som nybörjare gör är att de endast väljer att köpa aktier i ett företag. Det rekommenderas att sprida ut placeringarna för att minska beroendet av ett enda företag. Välj din marknad och plocka sedan ut bolagen som du tror mest på. 


(Källa: Unplash)

Tyvärr blir du inte bra på något förrän du har testat det. Du måste därför handla med aktier för att lära dig hur det fungerar. Börja med en mindre summa, och när du känner dig redo kan du investera mer. 

About Author