Att göra innan du börjar investera

Att investera i aktier och fonder kan ge ett tryggt sparande till pensionen eller ett framtida storköp. Helst ska man satsa på långsiktiga investeringar, då blir man inte lika påverkad av börsen upp- och nedgångar. Har du själv funderat på att börja investera och lägga grunden för ett långsiktigt sparande? Då är det några saker du ska göra innan du börjar köpa och sälja.

Lär dig grunderna

Hoppa inte in i aktievärlden och lär dig allt eftersom. När du ska börja investera är det starkt rekommenderat att du lär dig hur börsen, fonder, aktier och liknande fungerar. Du behöver inte bli en börsmäklare för att skapa en bra portfölj men du behöver veta hur allt fungerar och vilka fallgropar som finns.

En bra aktie- eller fondportfölj behöver riskspridning, lägg inte alla ägg i samma korg så att säga. Om en aktie eller fond går i botten har du fortfarande majoriteten av ditt kapital spritt över andra aktier, smällen blir inte lika förödande och du riskerar inte att förlora hela ditt sparande över natten.

Långsiktigt

Som vi nämnde i toppen är det viktigt att se sin investering ur ett långsiktigt perspektiv, minst fem år men hellre 10-20 år. Det innebär också att pengarna är låsta och ska helst inte tas ut, även om oförutsägbara utgifter dyker upp.

Man rekommenderar att lägga 10% av lönen i sparande, hälften på bankens sparkonto och hälften investerar du. Det som ligger på bankkontot är tillgängligt när frysen går sönder eller när du vill åka på semester. Resten ligger kvar och ökar tack vare ränta-på-ränta-effekten.

Kapa onödiga lån och räntor

Se över din vardagsekonomi, du behöver ha råd att investera. Om du dras med flera lån och avbetalningar kan du använda Moank eller liknande tjänster för att samla små lån under ett större och slippa flera olika räntor. Avbetalningar på möbler, elektronik och liknande har ofta höga räntor som kan ge ansträngd privatekonomi. Du får mer pengar över varje månad och har därmed råd att investera mer.

Budget

Fundera även på vad du spenderar pengar på idag. Vi dras ofta med små laster som kostar tusentals kronor om året. Som rökare kan du spara 22 000 kronor om året (snitt 1 paket om dagen á 67 kr). Äter du gärna lunch ute istället för matlåda? Genom att äta matlåda 4 dagar i veckan kan du spara runt 14 000 kronor om året (80 kr per lunch). Om du plötsligt kan spara 34 000 kronor extra varje år, kanske det är värt att lägga om dina vanor?

About Author